Istoria acupuncturii
Acupunctura este o forma foarte veche de vindecare, care dateaza din pre-istoric.
Filozofia ei este inradacinata in traditia taoista, care dateaza de peste 8000 de ani. Oamenii din aceasta perioada de timp meditau si observau fluxul de energie in interiorul si in afara corpului. In acea perioada, au existat mai multi intelepti care meditau asupra energiilor.
Cel mai cunoscut a fost Fu Hsi, care a trait in zona Fluviului Galben din China, cu aproximativ 8000 de ani in urma. Prin observarea naturii, el a formulat primele doua simboluri, o linie intrerupta si o linie neintrerupta. Aceste simboluri au reprezentat doua forte majore din univers - crearea si receptia - si modul lor de viata, de interactiune. Aceasta dualitate a fost numita yin-yang si reprezinta coloana vertebrala a teoriei Medicinii chinezesti si a aplicarii ei.
Piatra de hotar cea mai importanta in istoria Acupuncturii a fost pusa in timpul perioadei lui Huang Di - Imparatul Galben (2697-2597).
Acupunctura a fost foarte populara in timpul dinastiilor Jin, Nord, Sud (265-581A.D.). Timp de generatii, familiile Xu Xi au fost cunoscute sub numele de experti in arta Acupuncturii.
Acupunctura a cunoscut, de asemenea, o mare dezvoltare in timpul dinastiilor Sui (581-618) si Tang (618-907). La cererea Guvernului, celebrul medic Zhen Quan a revizuit textele importante de acupunctura si diagrame. Un alt medic celebru, Soarele Simio, a scris o prescriptie pentru Situatii de Urgenta (650-692). Acest text include date privind Acupunctura, de la diversi invatati. In aceasta perioada, Acupunctura a devenit o ramura speciala din medicina si practicienii ei au fost numiti acupuncturisti. Au aparut scolile de acupunctura si a devenit o parte a Biroului Imperial medical.
In timpul dinastiei Song (960-1279), celebrul medic Wang Weiyi a scris un manual ilustrat pe Puncte de Acupunctura. Aceasta carte a inclus descrierea a 657 de puncte. El a turnat, de asemenea, doua statui de bronz pe care au fost pozitionate meridiane si puncte in scopuri didactice.
Dupa Revolutia din 1911, a fost introdusa Medicina din Vest si Acupunctura si Fitoterapia chineza au fost suprimate. Datorita populatiei si nevoilor mari de ingrijire medicala, acupunctura si plantele a ramas populare printre oamenii de rand.
Acupunctura a fost utilizata exclusiv la mentinerea starii de sanatate a armatei, acest lucru conducand catre recunoasterea importantei sale in sistemul medical din China (din 1950).
Din 1970 si pana in prezent, Acupunctura continua sa joace un rol important in sistemul medical din China. China a preluat conducerea in cercetarea tututor aspectele de aplicare a acupuncturii si efectelor sale clinice. Desi acupunctura a devenit modernizata, nu se pierde conexiunea la o filozofie stabilita cu mii de ani in urma.
In ziua de astazi, acesta practica straveche, de origine chineza, este tot mai cunoscuta si tot mai avansata pe tot globul. Numeroase afectiuni si tipuri de afectiuni pot fi vindecate si prevenite printr-un tratament cu ace de acupunctura.
Acupunctura mizeaza pe existenta unui organism sanatos care, daca toate organele si energiile sunt in echilibru, se poate vindeca singur. Prin stimularea unor puncte din meridiane, corpul uman isi poate mentine sanatatea.
Medicina clasica este indreptata catre vindecarea afectiunilor si nu catre mentinerea sanatatii organismului. Cele doua teorii si-au intersectat de mai multe ori caile de tratament. In aceste cazuri, se poate opta in favoarea acelor de acupunctura, tratamentele medicamentoase putand avea repercursiuni grave, in timp.