Meridiane si puncte in acupunctura
Meridianele din acupunctura au la baza o teorie antica ce apartine vechilor chinezi.
Acestia au observat ca atunci cand un organ sufera de o anumita afectiune, este bolnav, pe corp, anumite suprafete, deveneau dureroase si foarte sensibile. Observand aceste modificari si schimbari timp indelungat, vechii chinezi au unit punctele si au descoperit astfel meridianele principale, in timp, descoperindu-le si pe cele secundare.
Prin aceste meridiane sau "canale vii", circula energia vitala (QI) si sangele - ambele esentiale pentru organism.
Meridianele sunt strans legate intre ele si strans legate de organele de care apartin. Astfel, un dezechilibru, o eroare intalnita la unul din punctele de pe meridian, afecteaza organul de care apartine meridianul in cauza.
Corpul uman are 12 meridiane pereche si 2 meridiane individuale.
Meridianul Plaman (P) - 11 puncte
Meridianul Plaman include plamanii si traseele pe membrele superioare, cap si partea anterioara a trunchiului.
Meridianul Intestin Gros (IG) - 20 puncte
Meridianul Intestin Gros include urmatoarele organe: intestinul gros, trasee pe zona laterala a gatului, pe partea dorsala a trunchiului si a membrelor, trasee la nivelul capului.
Meridian Stomac (S) - 45 puncte
Meridianul stomac cuprinde stomacul si trasee pe parte membrelor inferioare, a trunchiului si a capului.
Meridianul splina-pancreas (SP) - 21 puncte
Meridianul splina-panscreas include splina si pancreasul, si diferite trasee pe partea anterioara a corpului, pe membrele inferioare si cap.
Meridianul inima (I) - 9 puncte
Meridianul inima include inima si diferite trasee pe partea anterioara a corpului, pe membrele superioare si cap.
Meridianul intestinului subtire (IS) - 19 puncte
Meridianul intestinului subtire cuprinde intestinul subtire si diferite trasee pe partea posterioara a corpului, membrele superioare si trasee ramificate la nivelul capului.
Meridianul vezicii urinare (VU) - 67 puncte
Meridianul vezicii urinare cuprinde vezica urinara, o parte din organele genitale, o zona din partea dorsala a trunchiului si o zona din membrele inferioare si din partea superioara a capului.
Meridianul rinichi (R) - 27 puncte
Meridianul rinichi cuprinde rinichiul, o parte din organele sexuale, o parte din traseele din zona ventrala a trunchiului si a membrelor inferioare, o parte din zona dorsala si superioara a capului.
Meridianul pericard (PC) - 9 puncte
Meridianul pericard cuprinde vase de sange, vasele limfatice, trasee din zona anterioara a trunchiului si a membrelor superioare si de la nivelul capului.
Meridianul vezicii biliare (VB) - 44 puncte
Meridianul vezicii biliare cuprinde vezica biliara si diferite trasee pe partile laterale ale trunchiului, capului si membrelor inferioare.
Meridianul ficat (F) - 14 puncte
Meridianul ficat cuprinde ficatul si diferite trasee din zona anterioara a trunchiului si a membrelor inferioare, din partile laterale ale capului.
Meridianul trei focare (TF) - 23 puncte
Meridianul trei focare este singurul meridian pereche care nu cuprinde un organ anume. Acesta cuprinde trasee din zona posterioara a corpului si a membrelor superioare si numeroase ramificatii la nivelul capului.